June 13, 2017, 8:11 a.m.
Το 40% των δήμων της Ελλάδας και 5 από τους δήμους της Μεσσηνίας δεν έχουν στείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος στοιχεία για τους δασικούς χάρτες, αναγκάζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο να στείλει επιστολή στους δημάρχους ζητώντας τους να συνεργαστούν για το Κτηματολόγιο.
Στη Μεσσηνία όπως φαίνεται από τη σχετική λίστα μόνο ο Δήμος Τριφυλίας έχει στείλει στοιχεία για τους δασικούς χάρτες.
Στην επιστολή του ο κ. Φάμελλος επισημαίνει ότι παρότι έληξε σήμερα η χρονική παράταση που είχε δοθεί με το νόμο 4467/17, διαπιστώνεται ότι το 42,5% των δήμων που τους αφορά το θέμα δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες νομοθετημένες, εδώ και ένα χρόνο, υποχρεώσεις τους για το έργο των δασικών χαρτών. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας νέα και τελευταία παράταση για την περίοδο ανάρτησης των δασικών χαρτών έως 27 Ιουλίου 2017.
Συγκεκριμένα, με βάση ανάλυση που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπίστωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου το 57,5% των δήμων με ανάρτηση δασικού χάρτη (δηλαδή 69 δήμοι) είχε ολοκληρώσει την ανάρτηση των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, όπως προβλέπεται από τον Μάιο του 2016, μετά την ψήφιση του νόμου 4389/2016. Οι υπόλοιποι 51 δήμοι δεν είχαν προβεί στις ενέργειες που απαιτεί ο νόμος και οι οποίες διασφαλίζουν την κατοικία των δημοτών τους, σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων.
Ο αν. ΥΠΕΝ ενημερώνει για πολλοστή φορά και προσωπικά τον/την κάθε δήμαρχο, ότι:
- Η οριοθέτηση στο χάρτη εκ μέρους του δήμου των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως συνεπάγεται αυτόματα τη μη κατάρτιση δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων, ενώ
- η οριοθέτηση άλλων σχεδίων πόλεως και οικιστικών πυκνώσεων συνεπάγεται αυτόματα τη μη ανάρτηση του δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων και τη μετάθεση της επίλυσης των προβλημάτων δόμησης εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε επόμενο στάδιο.
Με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας οι δήμοι δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών τους και τους ωθούν στο δρόμο της υποβολής αντιρρήσεων, υποχρεώνοντάς τους και στην καταβολή διαφόρων ποσών για τις αντιρρήσεις, τα οποία, εφόσον είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί και οι πυκνώσεις, δεν θα ήταν αναγκαία.
Παράλληλα, δυσχεραίνεται και το έργο των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων που θα υποχρεωθούν να ελέγξουν περιπτώσεις δόμησης, ενώ ο νομοθέτης επέλεξε να εξεταστούν αυτές οι περιοχές με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια σε επόμενο χρονικό στάδιο και να προχωρήσει η κύρωση των δασικών χαρτών στον εκτός οικισμών χώρο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, μόλις 3 στους 10 δήμους είχαν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά στην οριοθέτηση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων επί των δασικών χαρτών, όπως προέβλεπε ο νόμος.
Μετά την εγκύκλιο 151590/331/6.2.2017 του αν. ΥΠΕΝ και το νόμο 4467/2017 έχει διπλασιαστεί η ανταπόκριση των δήμων. Σε αυτή την κατεύθυνση είχε υπάρξει και συμφωνία του αν. υπουργού με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου. Σημειώνουμε ότι από την μεριά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν υλοποιηθεί όλες οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.