31/01/2019 8:02 πμ.
Προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση και ερωτηματικά το γεγονός ότι φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγορά και οφείλουν να έχουν τεχνοκρατική υπόσταση και γνώση των πραγμάτων εμφανίζονται να μην είναι σε θέση να διαχωρίσουν την επιστημονική άποψη ενός μηχανικού από την επίσημη θέση πολιτικού φορέα. Στην προκειμένη περίπτωση εκδηλώνεται μία ανοίκεια, παραπλανητική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για ένα τεχνικό και πολιτικό θέμα.
Είναι επίσης εντυπωσιακό και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά το γεγονός ότι εμφανίζονται με δημόσια ανακοίνωσή τους να συνασπίζονται συνολικά 6 φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν και έναν πολυάριθμο φάσμα μελών, για να οργανώσουν μία απάντηση –επίθεση απέναντι στην επιστημονική άποψη ενός μηχανικού, ο οποίος τοποθετήθηκε δημόσια και ευθαρσώς για το θέμα της ενεργειακής εξοικονόμησης.
Η μακροσκελέσταστη ανακοίνωση των 6 φορέων (άραγε ήξεραν όλοι τι υπέγραφαν; ) δεν μπορεί να συγκαλύψει την ένδεια των επιχειρημάτων τους. Αρκεί μόνον να αναφέρουμε, για να καταλάβει ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής, συγκρίνοντας τα στοιχεία τεκμηρίωσης του «επίμαχου» άρθρου και τα στοιχεία της καταγγελτικήςανακοίνωσης, ότι στο άρθρο χρησιμοποιούνται επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στη δε ανακοίνωση γίνεται επίκληση στοιχείων και εκτιμήσεων γενικώς και αορίστως αγνώστου πηγής και προελεύσεως.
Είναι τόσο παθητικά επιθετικό το περιεχόμενο της κοινής ανακοίνωσης των 6 φορέων, που φτάνουν στο σημείο να δαιμονολογούν αυτονόητες έννοιες της επιστήμης, όπως είναι ο συνολικός κύκλος ζωής ενός κτηρίου και η υποχρέωση του κάθε επιστήμονα και τεχνοκράτη να αντιμετωπίζει ολιστικά το κτίριο και όχι το κάθε στοιχείο μεμονωμένα. Η δαιμονολογία τους δε, φτάνει μέχρι του σημείου να μιλάνε αντιαναπτυξιακά και αντί επιστημονικά για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όταν ξέρουν όλοι ότι η ανάπτυξη των δικτύων και τεχνολογιών των ΑΠΕ είναι επίσημη και δεσμευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας και η παγκόσμια κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα της βιώσιμης ενέργειας.
Η βασική ιδέα του άρθρου μου, η οποία δεν έγινε προφανώς κατανοητή ή σκοπίμως παρανοήθηκε, ήταν πως κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια μελέτη με στοιχεία από το σύνολο της επικράτειας σχετικά με το συνολικό ενεργειακό κύκλο ζωής όλων των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, παθητικών και ενεργητικών, όπως έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται σε άλλες χώρες, ώστε η επιλογή να γίνεται με βάση αυτό. Η βασική ιδέα του άρθρου δεν ήταν η μη χρήση παθητικών συστημάτων θερμομόνωσης, αλλά αντίθετα η σωστή επιλογή με βάση μελέτη κόστους ωφελειών, ώστε να πετύχουμε το ζητούμενο που είναι η συνολική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Ο δημόσιος διάλογος απαιτεί σοβαρότητα και τεκμηρίωση. Δεν μπορεί να αποτελεί όχημα ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και ακραίου τεχνοκρατικού λαϊκισμού. Τα θέματα της ενεργειακής εξοικονόμησης είναι κατεξοχήν επιστημονικά θέματα. Απαιτείται η αντιμετώπισή τους σε υψηλό επίπεδο διαλόγου και τεχνοκρατικής τεκμηρίωσης και πάνω απ΄όλα σεβασμός στους πολίτες, οι οποίοι είναι οι τελικοί κριτές όλων μας.
Σε ότι με αφορά ως πολίτη και επιστήμονα, θα επιμείνω στον τεχνοκρατικό διάλογο, και στην επιστημονική τεκμηρίωση, με σεβασμό στις ανάγκες της χώρας, της οικονομίας και της ζωής του κάθε πολίτη.